17 augusti 2012

Småplock med vänner

Kvällen igår blev hur mysig som helst på verandan. Förutom Kantarellpajen, blev det lite sallad, kräftor, vitlökssåser, ostar, bröd och kex. Till dessert äpplekaka med vaniljsås.
En helt vanlig torsdag!
Prova kantarellpajen, den var super god! Se receptet nedan...

Trevlig fredag alla vänner!

Kram
A

Recept på kantarellpaj
3 dl vetemjöl
75 g smör
 0,75 dl lätt kesella

1 stor finhackad gul lök
300 g kantareller
1 msk smör
1 dl vispgrädde
1,5 dl standardmjölk
2 äggulor
1 ägg
salt
peppar
 1,5-2 dl lagrad ost (Västerbotten)
salt & peppar

1. Pajdeg: Finfördela smöret i mjölet för hand eller i matberedare. Tillsätt kesellan och arbeta snabbt ihop till en deg.
2. Kavla (enklast mellan två ark plastfolie) eller tryck ut degen så den täcker botten och kanter av en pajform, cirka 24 centimeter i diameter. Klä formen med degen och nagga den med en gaffel. Låt pajen vila i kylen 15–30 minuter.
3. Förgrädda pajskalet ugn, 200 grader, 10 minuter.
4. Fyllning: Hetta upp en stekpanna med smöret och lägg i kantareller och hackad gul lök. Stek tills vätskan som kantarellerna släpper försvunnit.
5. Slå i grädden och mjölken. Koka upp och sjud i cirka 4 minuter.
6. Sila vätskan av svampen ner i en bunke. Vänta tills vätskan har kallnat något och vispa därefter ner ägget och gulorna i den avsvalnade gräddmjölken. Smaka av med salt och peppar.
7. Fördela hälften av osten i botten på det förgräddade pajskalet. Lägg i kantarellerna och slå sedan på vätskan med ägget i så att svampen täcks.
8. Lägg på resterande ost och baka pajen i ugn, 175 grader, cirka 30 minuter eller tills pajen har “stannat”.
(från Allt om mat)

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...